De eerste uren na de bevalling

Na de geboorte van de placenta begint het kraambed.
Je ligt vaak nog in bed en wordt gedurende enkele uren extra gecontroleerd door de kraamverzorgster* op bloedverlies, de grootte en stevigheid van de baarmoeder, en hoe jij je voelt. Meestal wordt binnen een uur na de geboorte een start gemaakt met borstvoeding: de baby wordt 'aangelegd'. Het is belangrijk om erop te letten dat dit vanaf de eerste poging goed gebeurt, voor het welslagen van de borstvoeding. Als je geen borstvoeding gaat geven krijgt het kindje dan zijn eerste flesje. Als je bent ingescheurd of er een knip is gezet, wordt dit gehecht. Het is niet ongebruikelijk dat je als kersverse moeder kort na de bevalling last hebt van koude rillingen. Het geven van een extra deken is dan goed. Meestal ga je onder de douche, als jij je goed voelt. Lukt dit niet, dan zal de kraamverzorgster je op bed wassen en je bed verschonen.

Belangrijk

Het is van belang om de eerste 6 uur na de bevalling te letten op het plassen.

Controle op het bloedverlies na de bevalling is belangrijk.

Tegen de soms erg pijnlijke naweeën kun je de eerste dag(en) Paracetamol innemen.

Het is volstrekt normaal dat je moeilijk in slaap kunt komen.

Bij twijfel, zorgen of erge ongerustheid neem je contact op met de dienstdoende verloskundige via het spoednummer.

* Als je thuis bent bevallen is de kraamverzorgster degene die je controleert; in het ziekenhuis kan dit ook een verpleegkundige zijn. 

Plassen na de bevalling

Bij een natuurlijke bevalling is de bekkenbodem wat verslapt en zijn de blaas en de plasbuis opgezwollen geraakt en als gevolg daarvan kan het gebeuren dat het plassen moeilijk gaat. Is het plassen eenmaal goed op gang gekomen, dan plas je de eerste 24 uur vaak heel veel omdat je tijdens de zwangerschap extra vocht in de bloedvaten had. Lukt het plassen niet, dan zal de kraamverzorgster daarover bellen met de verloskundige. Een volle blaas kan de baarmoeder belemmeren om na de bevalling goed samen te trekken. Zie ook bloedverlies na de bevalling.

Bloedverlies na de bevalling

Controle op het bloedverlies na de bevalling is belangrijk. Gebruikelijk is dat er bloedverlies is, want aan de binnenzijde van de baarmoeder zijn nog niet alle bloedvaatjes dicht, vooral op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Als er teveel bloedverlies is dan kan dat wijzen op problemen. De kraamverzorgster voelt daarom regelmatig aan je buik naar de stevigheid en grootte van de baarmoeder. Hoe beter de baarmoeder zich samentrekt, hoe beperkter het bloedverlies zal zijn.

Naweeën

Tegen de soms erg pijnlijke naweeën kun je de eerste dag(en) Paracetamol innemen. Soms is het goed om dit met een bepaalde regelmaat te doen, zodat je de ergste pijn van de weeën vóór bent.

Gebruik nu geen warme kruik of pittenzak die je baarmoeder laat ontspannen. Dit kan nu juist leiden tot meer bloedverlies.

Moeilijk in slaap komen

Het is volstrekt normaal dat je moeilijk in slaap kunt komen. Hoewel je uitgeput bent van de bevalling, heb je na een bevalling een grote hoeveelheid adrenaline in je lijf, en zijn er natuurlijk ook de opwinding en de emoties van de geboorte.

Probeer in elk geval te rusten, en haal je slaap op een later tijdtip in. Kraamvrouwen doen er verstandig aan om 's middags tussen één en drie ook te slapen.

Spoednummer

Spoednummer 06-51 81 25 64.
De dienstdoende verloskundige is 24 uur per dag bereikbaar voor dringende vragen, spoedgevallen en hulp rondom de bevalling.

Even geen gehoor
Wanneer je belt en de verloskundige kan je even niet te woord staan, dan wordt je doorgeschakeld met de GGD in Nijmegen. Zij roepen ons op.  Als je doorgeeft op welk nummer je te bereiken bent, bellen we jou zo spoedig mogelijk terug.

Wanneer komt de kraamverzorgster?

Als je thuis bevallen bent is de kraamverzorgster in elk geval de eerste uren na de geboorte bij jullie thuis. Ze controleert moeder en baby en houdt beiden in de gaten. De kraamverzorgster helpt bij het geven van borstvoeding of het maken van flesvoeding. Zij zorgt er ook voor dat je na de bevalling weer in een lekker opgemaakt bed kunt gaan liggen en dat de was en het afval van de bevallig worden opgeruimd. Deze uren horen nog bij de zogenaamde "partusassistentie" of hulp bij de bevalling, en gaan niet af van het aantal uren kraamzorg dat je krijgt.

Of je kraamverzorgster aansluitend aan de bevalling bij je blijft, is afhankelijk van het tijdstip waarop je bevallen bent en de organisatie waar je kraamzorg hebt geregeld. Dit hoor je van en overleg je met de kraamverzorgster.
Zijzelf of haar collega komt in de ochtend van dezelfde of volgende dag en zorgt dan gedurende een aantal uren per dag voor jou en de baby. Als je in het ziekenhuis bevallen bent en vrij snel of pas na een aantal dagen naar huis gaat, dan geef je door aan de kraamzorgorganisatie wanneer je thuis komt, en spreekt samen af hoe laat de kraamverzorgster dan bij je komt.