Plaats van bevallen

Een gezonde zwangere met een ongestoord verlopende zwangerschap heeft in Nederland de unieke keuze om te kiezen waar ze wil gaan bevallen.  Voor onze regio betekent het dat je thuis, poliklinisch of in het geboortehuis NEO kunt bevallen. In al deze situaties begeleidt een van ons je bevalling. Ongeacht waar je wilt bevallen, zal je de eerste periode van de bevalling thuis doorbrengen.

In je zwangerschap zullen we de plaats van de bevalling met je bespreken. Als verloskundige staan wij helemaal achter de thuisbevalling, maar als je het liefst in het ziekenhuis  bevalt, vinden wij dat ook goed. . Belangrijk is dat je daar bevalt, waar jij denkt dat jij ( en je partner) het meest op je gemak voelen. Je bevalt namelijk het beste daar, waar je je veilig voelt. Je kunt je dan pas echt ontspannen en de weeën zijn werk laten doen.

In de zwangerschap zullen we je vragen waar je voorkeur naar uitgaat, maar de keuze die je dan maakt, ligt niet vast. De uiteindelijke beslissing kan worden uitgesteld tot je middenin je weeën zit!

Bedenk ook dat je soms geen keuze hebt. Er kunnen voor of tijdens de bevalling situaties ontstaan waarbij wij vinden dat een bevalling thuis niet de veiligste optie is voor jullie en het kindje. Op dat moment heb je geen keus meer en beslissen wij dat de bevalling verplaatst zal worden naar het ziekenhuis. Zeker bij een eerste kindje komt dat nog wel eens voor. Probeer daar rekening mee te houden.

 

Thuis

Om thuis te bevallen moet je een aantal zaken regelen en spullen in huis hebben die we nodig hebben voor je bevalling.

 • Bed op klossen (matras op 70-80 cm hoogte)
 • Zeiltje rechts in bed (als je in bed ligt rechts)
 • Po/ ondersteek onder je bed

Beval je thuis, dan zetten we alle spullen klaar en bellen we de kraamverzorgende voor de bevallingsassistentie.

 • Klaarzetten
 • Kraampakket

Zie voorbereidingen

Extra spulletjes

Verder zet je klaar:

 • 2 lege emmers
 • 1 vuilniszak
 • 1 maatbeker
 • 10 gestreken hydrofiele luiers
 • 2 grote badhanddoeken
 • 1 rol toiletpapier
 • 2 (warme) kruiken en kruikzakken                                

Voor de baby:          

 • kleertjes (rompertje, pakje, sokjes, mutsje, luier)
 • Omslagdoek
 • thermometer, zalf
 • klein wiegje of kinderwagenbak opmaken
 • Fototoestel, met kaartje ( met opgeladen accu /batterij)

Wanneer je deze spullen gezamenlijk in een babybadje met daarover een doek klaarzet, dan kan iedereen altijd alles in een keer vinden.

Het ‘vluchtkoffertje’of de ziekenhuistas

Zie voorbereidingen

Jullie huisadres

Zorg ervoor dat je adres bij ons bekend is. Wanneer je weet dat je huis moeilijker te vinden is, bv. als je op de camping woont, geef ons dan een klein plattegrondje met aanwijzingen.

Let er op dat de (voor)deur middels goede verlichting te bereiken is. Wanneer we ’s nachts moeten komen is het fijn als er veel licht aan is in huis. Dat maakt het zoeken voor ons makkelijker!

Ziekenhuis

      

 CWZ                         Radboud                  Bernhoven               Maasziekenhuis

Poliklinisch

Kies je voor poliklinisch, dan ga je met eigen vervoer naar het ziekenhuis.

Je mag zelf kiezen welk ziekenhuis: CWZ, UMCN St. Radboud in Nijmegen of  Bernhoven in Uden. We bellen op dat moment naar het ziekenhuis van je keuze om een kamer te regelen. Als alles goed gaat, ga je ongeveer 2 uur naar de bevalling weer naar huis, ook ’s nachts!

 

Klinisch

Soms is het beter dat u in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld als er complicaties tijdens de bevalling worden verwacht, of als het anderszins medisch noodzakelijk is dat u in het ziekenhuis wordt begeleid. De beslissing om in het ziekenhuis te bevallen, kan tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de baring worden genomen. De arts-assistent of klinisch verloskundige begeleidt de bevalling. Afhankelijk van het verloop van de bevalling, komt de gynaecoloog erbij.

Als je al in de zwangerschap overgedragen bent, heb je ook al van de gynaecoloog te horen gekregen dat je bij bijzonderheden altijd naar het ziekenhuis moet bellen. Wanneer je gaat bevallen, ga je naar het ziekenhuis na telefonisch overleg met de verloskamers.

Verzekering

Om niet voor onaangename verassingen te komen staan, adviseren we je om je verzekeringspolis  goed na te kijken over welk deel van de kosten je zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van welke verzekering je hebt en hoe uitgebreid die is.

De thuisbevalling zit in het basispakket en wordt helemaal vergoed.

Voor een poliklinische bevalling of bevalling kan een eigen bijdrage gerekend worden.Heb je een medische indicatie voor de bevalling, dan wordt de hele bevalling vergoed.

Ook voor vergoedingen voor opname van moeder of kind na de bevalling bestaan verschillen.