Controles tijdens de zwangerschap

De eerste controle (bij ongeveer 8 weken zwangerschap) is een intake. Tijdens de intake zullen we stilstaan bij de gegevens die je hebt ingevuld op het vragenformulier nadat je je hebt aangemeld. We zullen nog een aantal andere vragen stellen en geven je informatie. Daarnaast zullen we een (inwendige) echo maken om te zien of het hartje van de baby klopt. Tot slot meten we je bloeddruk en bepalen je gewicht.

          Houdt er rekening mee dat de intake ongeveer 40 minuten duurt.

De tweede afspraak vindt plaats bij ongeveer 10-11 weken zwangerschap. Bij deze controle maken we de termijnecho, waarbij we kijken of het hartje klopt en of de grootte van het kindje overeenkomst met de zwangerschapsduur. Aan de hand van deze echo bepalen we de precieze uitgerekende datum. Deze afspraak duurt ongeveer 20 minuten.

Tijdens de vervolgafspraken, in Grave of Schaijk. We luisteren naar het hartje. Wevoelen en meten of je buik goed groeit en we meten je bloeddruk. Natuurlijk kun je ook vragen stellen. Tijdens de controles staan we stil bij hoe het met jou en de baby gaat en krijg je informatie die is afgestemd op je zwangerschapsduur op dat moment.

Vanaf 28 weken vragen we je om urine mee te nemen. We zullen de urine alleen controleren als er een indicatie voor is. Toch is het prettig als je de urine standaard bij je hebt zodat we het ook kunnen controleren.
Je komt tijdens de hele zwangerschap ongeveer 12 keer op controle. Naarmate de zwangerschap vordert zul je ook sneller op controle komen.

Een reguliere controle duurt ongeveer 10 minuten. Als je denkt dat je meer tijd nodig hebt, geef dat dan bij ons aan dan kunnen we daar rekening mee houden tijdens het inplannen van de afspraak.