Echo's

Echoscopisch onderzoek wordt regelmatig verricht in de zwangerschap. Op deze pagina wordt uitgelegd wanneer een echo wordt aangeboden door de verloskundige en wat de mogelijkheden en beperkingen van dit onderzoek zijn.

 • Echo hartje Rond de 8 weken zwangerschap kan er met de echo gekeken worden of het hartje klopt, deze echo maken wij zelf tijdens de intake. Houd er rekening mee dat dit (meestal) een inwendige echo zal zijn.
 • Termijnecho Deze echo wordt rond de 11 weken gemaakt om de termijn van de zwangerschap vast te stellen. Zekerheid over de duur van de zwangerschap is belangrijk voor het verdere vervolg ervan. Er wordt gekeken of het een intacte zwangerschap is en of er sprake is van een meerlingzwangerschap. Aan de hand van deze echo wordt ook je uitgerekende datum bepaald. Wij maken deze echo zelf op de praktijk.
 • SEO of 20-wekenecho De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Niet alle afwijkingen kunnen met een echo gezien worden. Een screeningsecho is niet in staat om een kind met het Down-syndroom op te sporen.
  De echo vindt plaats  in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN). 
 • Groeiecho
  Bij achterblijvende of voorlopende groei volgt een extra echocontrole. De kans dat er tijdens een echo een afwijking wordt opgespoord is klein, maar niet onmogelijk.
 • Liggingsecho:
  Bij twijfel over de ligging maken we op de praktijk rond de 35 weken, nog een keer een echo om te controleren of het kindje met zijn hoofd beneden ligt.