Voorlichting

De zwangerschap is een spannende periode waarin je veel nieuwe ervaringen opdoet en veel keuzes moet maken. Goede informatie helpt daarbij. Daarnaast kan goede informatie onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat je deze bijzondere periode met vertrouwen tegemoet ziet. Als praktijk zijn we aangesloten bij het Verloskundig Cursuscentrum Nijmegen, van waaruit verschillende voorlichtingsavonden georganiseerd worden. Deze avonden worden door ons gegeven, door collega-verloskundigen of door een andere deskundige.

De avonden in onze regio worden gehouden in “Gezondheidscentrum Reek” , Nieuw Heijtmorgen 20, 5375 AK Reek.

Hieronder staat in het kort wat informatie over de betreffende voorlichtingsavonden. Voor meer informatie en aanmelden voor voorlichtings-avonden en zwangerschapscursussen, kijk op de site:  www.vccnijmegen.nl  Problemen met aanmelden? Stuur dan een mail naar: info@vccnijmegen.nl

 

Voorlichtingsavond:  Voorbereiding op de bevalling!
Voor vrouwen (en partners) tussen 28 en 36 weken zwangerschap. Naarmate de bevalling dichterbij komt neemt de behoefte aan informatie hierover toe. Op deze avond wordt uitgebreid informatie gegeven: wat kunnen jullie verwachten, thuis of in ziekenhuis bevallen, welke vormen van pijnstilling zijn er en hoe verloopt de eerste week na de bevalling.

Deze voorlichtingsavond wordt gegeven door twee verloskundigen van de praktijk.

We raden deze avond sterk aan, zeker als je gaat bevallen van je eerste kindje!

Voorlichtingsavond:  Het geven van borstvoeding
Voor vrouwen (en partners) vanaf 25 weken zwangerschap. Het is belangrijk om al in de zwangerschap na te denken of je jullie baby borstvoeding wilt geven. Borstvoeding geven moet (en kan!) geleerd worden. Tijdens deze avond krijg je informatie over borstvoeding geven, óók voor degenen die nog geen keuze over voeding hebben gemaakt. Je krijgt veel praktische tips. Zo neemt de kans op succesvol voeden toe. Deze voorlichtingsavond wordt gegeven door een lactatiekundige.

Indien je borstvoeding wilt gaan geven of als je nog twijfelt welke voeding je wilt geven, adviseren we je in te schrijven voor deze avond.

Naast deze voorlichtingsavonden zijn er ook verschillende zwangerschapscursussen waar je aan deel kunt nemen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden in onze regio:

Zwangerschapscursussen:

Voor en Na de bevalling
Dit is een actieve hedendaagse cursus met de nadruk op bewegen, maar ook met 101 tips rondom houding, beweging en zwanger zijn.  Je oefent verschillende vaardigheden, zoals ontspannings-oefeningen,  ademhalings- en perstechnieken. Er zijn 8 lessen voor de bevalling en 4 na de bevalling.

De cursus wordt gegeven in Gezondheidscentrum Reek te Nieuw Heijtmorgen 20, 5375 AK Reek.

Zwangerschapsyoga
De nadruk ligt met name op ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en eenvoudige massage. De lessen helpen je de zwangerschap intenser te beleven en je bewust voor te bereiden op de bevalling door oefeningen.

Je kunt deelnemen vanaf  15 weken zwangerschap tot aan de bevalling.

Deze cursus wordt gegeven op Kasteel Tongelaar nabij Langeboom.  Voor aanmelding of meer informatie: Maaike Chavanu, 0486-475 591 of info@yogabindu.nl

Samen bevallen
Dit is een cursus die je samen met je partner doet, om je samen voor te bereiden op de bevalling. Je krijgt (praktische) informatie en jullie leren technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Er is steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling. Er zijn 9 cursusavonden voor de bevalling en nog 1 na de bevalling. De avonden worden gegeven bij een cursusleidster thuis.

Andere zwangerschapscursussen
Er bestaan nog veel andere cursussen om je voor te bereiden op de bevalling, alleen of met partner. Het voert te ver hier op alle aanbod in te gaan. Wij hebben diverse folders beschikbaar. Er zijn veel verschillen in de inhoud, duur en kosten van de cursussen. Kies een cursus die jou (en eventueel je partner) aanspreekt. Vraag gerust om meer informatie. We raden je aan om je bijtijds aan te melden, tussen 15 en 20 weken zwangerschapsduur.