Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap

Huisarts en apotheek laten weten dat je zwanger bent
Wanneer je zwanger bent is het verstandig dit even te melden bij jouw huisarts en apotheek. Dit kan gerust telefonisch. De huisarts kan zo rekening houden met sommige klachten en/of ziekten die je misschien hebt of krijgt in jouw zwangerschap. Ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van medicijnen. Uiteraard heeft ook de apotheek hierbij een controlerende taak.

Eventueel aanmelden bij Moeders voor Moeders
Vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de 16e week kun je je urine bewaren in speciale flessen voor Moeders voor Moeders. Wekelijks wordt dit bij je opgehaald en uit de urine wordt het HCG-hormoon gehaald. Hiermee kunnen geneesmiddelen gemaakt worden die paren met vruchtbaarheidsproblemen kunnen helpen om ook zwanger te worden. Voor meer informatie of voor het aanmelden kun je contact opnemen met ons, wij geven je gegevens dan door aan de contactpersoon. Je kunt ook kijken op: www.moedersvoormoeders.nl

Kraamzorg
Wanneer je  ongeveer 3 maanden zwangerschap bent, moet je kraamzorg gaan regelen. Wacht niet te lang met de aanmelding om zeker te zijn van de zorg van jouw voorkeur. Wij werken in onze regio het meeste samen met drie deskundige kraamzorgaanbieders: Kraamzorg Welkom kraamzorgKraaamburo PVG, Kraam Zorg Zuid - Gelderland en Puur Geluk kraamzorg.

Afhankelijk van je zorgpolis, ontvang je via je zorgverzekeraar  het kraampakket met specifieke benodigdheden voor de bevalling en de kraamperiode.

Indien je geen kraampakket ontvangt kun je natuurlijk ook zelf de benodigdheden bij drogist of apotheek kopen.

 

Erkenning 
Wanneer je ongehuwd bent, maar wilt dat je kind de achternaam van je partner krijgt, is het van belang jullie kind te laten erkennen. Bij het gemeentehuis kan dan “de akte van erkenning van de ongeboren vrucht” opgesteld worden. Het is verstandig om dit al te regelen in je zwangerschap, liefst voor 24 weken. Het is verplicht samen naar het gemeentehuis te gaan en je legitimatiebewijs mee te nemen. De akte kan dan direct opgemaakt en getekend worden. De erkenning is dan meteen  geregeld. Deze akte moet bij aangifte van jullie kind meegenomen worden.

Met deze akte is de rechtspositie van je partner omtrent gezag echter nog niet geregeld. Hiervoor is ook een verzoek aan de kantonrechter nodig. Door het gezag te regelen hebben jullie beiden dezelfde rechten en plichten betreffende de juridische verantwoordelijkheid voor jullie kind.

Voor meer informatie: Rijksoverheid erkenning-kind

 

Zwangerschapsverlof
Als zwangere heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof.

Om je zwangerschapsverlof goed te kunnen regelen is het belangrijk om niet te lang te wachten met het doorgeven van je zwangerschap aan je werkgever. Bij ons kun je vragen naar een zwangerschapsverklaring die je nodig hebt voor je werkgever.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

 

Kinderopvang 
Ben je nu aan het werk en wil je dat na je verlof ook blijven doen, dan is het verstandig nu al na te denken over een vorm van opvang voor je kind. Er zijn vele mogelijkheden zoals de crèche, een oppas aan huis of een gastoudergezin maar er is beperkt aanbod.

Ga daarom vooral tijdig op zoek naar een passend soort opvang voor jullie kind.

 

Volg een EHBO-cursus bij zuigelingen en kinderen

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen!

Bij de cursus EHBO bij baby’s en kinderen leer je wat je kunt doen. Als je vader of moeder bent of dat binnenkort wordt, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via een snelle en gemakkelijke cursus. Je volgt de cursus in je eigen tempo.

Het bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je leert de theorie online door het bekijken van foto’s, filmpjes en luisteren naar instructies. De theoriecursus wordt afgesloten met een eindtoets. Nadat de theorie is behaald, volg je één praktijkbijeenkomst. Hierbij oefen je, onder begeleiding van een erkende EHBO-instructeur, de belangrijkste EHBO-handelingen. Deze praktijkles duurt vier uur.

Schrijf je nu in via EHBO voor Baby's en Zuigelingen en ontvang een korting van 7,50 euro. 

 

Vaak wordt een EHBO cursus ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Check nu of jouw zorgverzekeraar een EHBO cursus vergoed!