Zwangerschapswens

Wanneer je graag zwanger wil worden zijn er een aantal punten belangrijk:

De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap hebben meer invloed dan lang is gedacht. De gezondheid en leefstijl van beide partners blijken van invloed te zijn op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

 • Foliumzuur 
  Extra foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals neurale buisdefecten ( open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip. Begin met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
  Zie ook: Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!.
 • Alcohol 
  Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Het advies is dus om geen alcohol te gebruiken.
  Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Het beste is om te stoppen met alcohol als je zwanger wilt worden. Zie ook Alcohol en zwangerschap / ik wil zwanger worden
 • Roken 
  Dat roken niet goed is, weet iedereen. Rondom een zwangerschap brengt roken nog extra risico’s met zich mee. Het is zelfs al belangrijk voordat je zwanger wordt om te stoppen met roken. Dat geldt niet alleen voor jou als zwangere vrouw, maar ook voor je partner.
  Lees meer over de risico’s en profiteer van stop-advies op maat op de website van STIVORO, de nationale organisatie voor voorlichting over gezondheidsrisico’s van roken. Zie Zwanger-Een-goed-moment-om-te-stoppen-met-roken
 • Drugs
  Net als roken en alcohol wordt het gebruik van drugs afgeraden als je zwanger wilt worden. Er zijn verschillende soorten drugs die risico's met zich meebrengen. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid bij man en vrouw, afwijkingen bij het kind en problemen in de zwangerschap. De schadelijke effecten kunnen enorm zijn. Dus ook voor drugs geldt: Stop ermee als jullie proberen zwanger te worden!

Op www.zwangerwijzer.nl kun je een vragenlijst invullen, aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat.

Andere punten die van belang kunnen zijn:

Familieziekten, erfelijkheid, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook abortus en miskraam tellen mee), de medicijnen die je gebruikt, voeding, werk, sporten, enzovoort.

Voor handige tips bij een zwangerschapswens zie onderstaande link: 
www.zwangerstraks.nl

 

 

Aanmelden

Meld je al vroeg bij ons aan. Dit kan zodra je weet dat je zwanger bent!
Het kan telefonisch (0486- 472 576) of aanmelden via onderstaande link.

Het eerste bezoek plannen we in de 8e week van de zwangerschap, dan stellen we middels een inwendige echo vast dat u zwanger bent. Vanwege het maken van een echo zal deze afspraak op de locatie in Grave plaatsvinden.